Vragen en tips over

Zit er een bodem- of vloerbedekking in de speelhuisjes?

Dit is een veel voorkomende vraag bij de aankoop van speelhuisjes. In sommige gevallen zit er geen bodem in, in andere gevallen dan weer wel. Dat ziet u reeds aan de afbeeldingen die u ziet op de productpagina's. In geval van twijfel kan u altijd bellen naar onze klantendienst

Zijn de speelhuisjes reeds geïmpregneerd?

Ja. Al onze speelhuisjes zijn reeds vooraf geïmpregneerd onder grote druk, zodat de beits tot diep in het hout gedrongen is. Sommige speelhuisjes van Exit zijn geverfd. De verf biedt een even goede bescherming tegen vocht en andere weersomstandigheden en is iets fleuriger. U kiest maar wat het best bij u en uw kinderen past. 

Eigenschappen van tuinhout

Hout is en blijft een natuurlijke, levende materie. Zelfs na de kap van de boom blijft hout in leven en kan het zich dus soms nogal vreemd gaan gedragen onder invloed van de weersomstandigheden. De volgende gevolgen kunnen optreden, maar u hoeft daarom niet te panikeren. Het hout blijft meestal even sterk en duurzaam indien u het geïmpregneerd heeft. De volgende eigenschappen kan uw tuinhout hebben:

  • Hars

Vooral bij dennen- en sparrenhout is hars een veelvoorkomend symptoom, waar u eigenlijk niet al te veel schrik van moet hebben. Vaak ontsnapt het hars tijdens warm weer. Verwijder het zorgvuldig met een mesje of een houten latje.

  • Volumeverandering

Het is kenmerkend voor hout dat het zich uitzet wanneer het veel heeft geregend en opnieuw inkrimpt als het een lange periode droog is. Hout kan tot 10% van zijn volume kwijtgeraken of bijkrijgen naargelang de weersomstandigheden. Dit hoeft geen probleem te vormen.

  • Naden en knoesten

Knoesten zijn hardere punten in het hout waar vroeger takken aangehecht zaten. U hoeft zich dus geen zorgen te maken, hout met knoesten wordt regelmatig gebruikt als tuinhout. De naden zijn een gevolg van de bewerking van het hout. Beide zijn gewoon patronen die kenmerkend zijn voor het hout.

  • Barsten of scheuren

In sommige houten planken of balken kunnen barsten en/of scheuren ontstaan. Dat komt door de ongelijkmatige houtstructuur. Afhankelijk van regen of droogte, schaduw of zon kan het hout in mindere mate of juist sterker gescheurd zijn. Ook dit mag geen aanleiding zijn tot ongerustheid, aangezien deze scheuren de duurzaamheid van het hout niet beïnvloeden. 

  • Verkleuring

Als gevolg van de impregnering kan het hout kan er verkleuring optreden. Dat hangt af van het soort hout. In sommige gevallen kan er meer dan wel minder verkleuring optreden. Verkleuring kan ook afhankelijk zijn van sommige plekken op het hout. Na verloop van tijd schijnt deze verkleuring wel af en vervaagd deze.

  • Witte en groene plekken

Waar impregneringsmiddel zich vermengd heeft met hars ontstaan zoutvlekken. Die uiten zich meestal in een wit- en groenachtige vlek. De koperzouten van de impregnering oxyderen aan de opervlakte (vandaar de groene kleur) maar verdwijnen langzaam.

 Veilig spelen in en om speelhuisjes

Enkele veiligheidstips die we kunnen geven omtrent speelhuisjes zijn de volgende: 

- Bij speelhuisjes die in de hoogte opgebouwd zijn dient u rekening te houden met de veiligheid en de valhoogte. Voor speelhuisjes geldt dat wanneer uw kinderen kunnen vallen van een hoogte van minder dan 1m, gewoon gras of rubberen absorberende tegels de val grotendeels dempen. Vallen ze van een grotere hoogte, dan raden wij een ondergrond van boomschors of houtsnippers aan. Opgelet: vooraleer we van een goede absorbering kunnen spreken, moet de laag houtsnippers of boomschors minstens 50cm zijn.

- Om de veiligheid van uw kind nog meer te garanderen dient de omgeving rondom het speeltoestel vrij te zijn van obstakels zoals paaltjes en terrasranden. Op die manier kan uw kind daar al niet op vallen. Daarnaast is het belangrijk de ondergrond goed te onderhouden en te zorgen dat er geen diepe kuilen inzitten.

- Zorg dat er zoveel mogelijk een volwassen persoon aanwezig is tijdens het buitenspelen. Een ongeluk is immers snel gebeurd!

Betaal veilig makkelijk en snel